Kundcase

Här visar vi några exempel på hur en radiostyrningskund ser ut och hur radiostyrning underlättar i deras verksamhet. Exemplen är tagna ur verkligheten från bolagen Tele Radio och Åkerströms.


Kässbohrer och Tele Radio sätter nya standarder för säkerhet och effektivitet

Säker avlastning av en bitumenbehållare med ett Panther PLd-system 

Kässbohrer är Europas snabbast växande trailertillverkare tack vare deras kvalitet och innovativa lösningar inom chassibyggning. Många transportföretag har använt Kässbohrer-lösningar för godstransport i årtionden. 

Tillverkaren samarbetar med Tele Radio för utveckling av olika trådlösa lösningar för släp. Systemen är enkla att installera och pålitliga vilket gör att dem bidrar till säkerhet och komfort. Kässbohrer släpvagnar för bitumenbehållare är utvecklade i samarbete med Hoyer Logistics GMBH. För att enkelt kontrollera släpvagnen använder de en Tele Radio Panther 3-knappsändare som både kan styras från kabinen men även utanför på ett säkert avstånd.  

Bitumen är ett ämne som framställs ur petroleum och används bland annat när man lägger asfalt men även vid vissa huskonstruktioner. Det kan till exempel användas i husbygge vid ojämna ytor som rör sig, och vid tätning av tak.  

För av- och pålastning av den heta och brandfarliga bitumen måste operatören ta hänsyn till ett säkert avstånd på cirka 6 meter. Genom att använda en Panther PLd trådlös fjärrkontroll är detta möjligt. Det gör att användaren kan befinna sig på ett säkert avstånd, ha god översikt över trailern och kan stänga ventilerna omedelbart och förflytta sig vid behov. Sändaren är oberoende certifierad för PLd-säkerhetsnivån. Videon som kan ses via länken nedan visar den unika lösningen på denna bitumen trailer. 

Baserat på denna innovativa lösning vann Kässbohrer IAA Trailer Innovation Award 2017 i kategorin säkerhet. 


Radiostyrning är en arbetsmiljöfråga

Åkerströms har samarbetat med golvmaskintillverkaren Scanmaskin i mer än 10 år.

Under åren har Åkerströms levererat ett stort antal radiosystem till Scanmaskins större golvpoleringsmaskiner. Radiosystemen som bl a styr golvmaskinens rörelser, förenklar och effektiviserar arbetet på stora golvytor. Operatörens arbete blir flexibelt, överskådligt och ergonomiskt. I stället för att köra den tunga maskinen manuellt, styr man dess rörelser trådlöst med hjälp av en sändare placerad i ett bälte på magen.

Scanmaskin, med huvudsäte i Sverige har sedan 1975 tillverkat marknadsledande golv-, ytbehandlings- och poleringsutrustning. All tillverkning sker i deras anläggning i Lindome, i utkanten av Göteborg. Deras senaste maskin Scanmaskin 32 World Series lanserades i januari 2018 och levereras över hela världen, med USA som viktigaste och största marknad.

Samarbetet med Scanmaskin inleddes redan 2007, och under åren har Åkerströms levererat ett stort antal radiosystem till denna kund. I nära samarbete med kund har Åkerströms tagit fram skräddarsydda lösningar för deras behov och maskiner. En av våra starkaste sidor, säger Anna Stiwne, Försäljningschef hos Åkerströms. Med kunden i fokus och säkerhet i främsta tänk kan vi leverera de mest optimala, robusta radiolösningarna för våra kunder.