”Datans intåg i radio” (del 1)

Allgon, Claes Hemberg, Film, ,

I en serie filmer besöker sparekonomen Claes Hemberg radiostyrningsbolagen inom Allgon och några av dess kunder. Tillsammans undersöker vi hur branschen ser ut idag och vad som förväntas komma vid horisonten för radiostyrning.

I detta första inslag träffar vi Anna Stiwne, VD på Åkerströms, och hör på hennes syn om vad det är kunderna vill ha och vad som kommer att komma från Åkerströms inom en snar framtid. Vill ni veta mer om Allgons dotterbolag Åkerströms och deras radiostyrning så besöka gärna deras hemsida

Besöket hos Åkerströms

– Idag skall vi upp till Björbo, till Åkerströms för att titta på den senaste tekniken men också försöka förstå vad kunderna vill att tekniken skall vara framöver. Jag och Kristian skall filma, intervjua, träffa människor, se på maskiner och lära oss allt som finns om framtiden och vart vi är på väg, med tekniken, kopplingar till radiostyrning och allt! Det skall bli riktigt spännande.

– Åkerströms grundades redan 1918. Anders Åkerström tillverkade då elektriska kamininsatser. Idag är företaget mest känt för stabil och hållbar radiostyrning, för den tunga industrin i framförallt de nordiska länderna. Företaget leds numera av Anna Stiwne.

Claes Hemberg: Nu är vi framme i Björbo, och vi skall träffa Anna Stiwne, VD på Åkerströms. Nu skall vi höra vad som händer, vad säger kunderna? Vad vill dom se i radiotekniken framöver? Anna vad säger du, vad vill kunderna se i radiotekniken de närmaste åren?

Anna Stiwne: Man vill fortsätta att ha den robusta kvalitet och prestanda som vi haft genom åren, med produkter som lever väldigt länge.

CH: Och om man får drömma lite extra?

AS: Det som kommer mer i framtiden är ju det som vi får förfrågningar på är att man vill ladda in den nya tekniken med industriell IoT och få till det här med behörighetsstyrning, t.ex. att man kan ha en loggning på vem som får köra kranen. Man vill logga kördata, så man vet hur mycket som lyfts och när var, hur och av vem. I nästa steg också var i lokalen är man är när man kör kranen.

CH: När kommer den här nya tekniken bli mer påtaglig ute i industrin tror du?

AS: Det är ju på gång redan nu, vi håller ju på, vi har anläggningar där vi testar och utvecklar just nu.

CH: När kommer vi få se dom här testresultaten ute i industrin i praktiken?

AS: Ja men så klart redan i år! Vi har som sagt sajter i gruvindustrin, stålindustri och vi kommer lansera så fort vi bara kan.

– Tack så mycket för besöket hos 100-åringen som verkligen tycks vara på bettet!

– Då var vi klara på Åkerströms i Björbo och vad jag fått lära mig är att den nya smarta radiotekniken hjälper mig som användare. Den berättar när jag får använda den, om jag överhuvudtaget får använda den, den här radiotekniken jag har i handen. Men också hur jag sköter mig, den senaste veckan eller månaderna. Sen kan jag lära mig av mina egna misstag och dessutom så berättar den för mig att ”se upp för den där kranen till vänster och stupet till höger!” Så jag inte tar samma chansningar eller risker som jag annars skulle göra. Och nu skall vi ut runtom Sverige och besöka företag som testar de här nyheterna i praktiken, för att lära oss – hur blir det när man står där på riktigt på golvet.